Loading... Loading...

Loft MdP

Reforma integral d'un Loft a Barcelona

En afrontar la reforma d’aquest antic taller al Poble Sec de Barcelona, el principal repte era aconseguir habilitar l’espai per al seu nou ús com habitatge preservant al màxim tots els elements constructius que li conferien caràcter i singularitat. L’estat d’aquests elements era precari. Les parets de pedra i maó, així com els revoltons ceràmics del sostre, estaven ocults darrera gruixuts revestiments de guix i morter. Al forjat, les vigues de fusta tenien un greu problema de tèrmits que afectava a la seguretat de tot l’edifici.

D’altra banda, el local tenia múltiples entrades de llum. La seva configuració ens permetia treballar les obertures al carrer amb vidre translúcid per a preservar la privacitat vers l’interior, ja que disposariem d’un pati interior sobre el que orientar les vistes dels espais principals de l’habitatge.

Els elements existents que volem preservar, restaurar i posar en valor configuren la carcasa superior del projecte: parets i sostre. Per tant será el paviment qui assumeixi la responsabilitat de ser l’element de nova execució que articuli els espais del projecte.
Aquest esdevé un magma continu que colonitza la base del local i ens proporciona un espai fluid i a l’hora jerarquitzat pels diferents nivells i volums resultants.

En primer lloc, soluciona el conflicte de nivells que se’ns presenta al tenir dos accesos des del carrer a diferent cota. A l’hora resol amb fluidesa la transició des de la cota principal cap al nivel del pati que es situa uns 45cm per sota.
En segon lloc, el mobiliari fixe de l’habitatge neix del paviment, generant un sofà d’obra, les bancades de les cuines, i altres elements de mobiliari del bany.

Dins dels àmbits generats a partir de la nova base, unes caixes tancades contindran aquells espais d’ús més privatiu com ara les cambres de bany i els vestidors. Amb la seva posició dins l’espai s’articula també la generació de les zones de dormitori separades de les zones públiques de l’habitatge.

El singular programa funcional de l’habitatge sorgeix dels requeriments plantejats pel propietari. Necessitava d’un petit apartament segregable per a les freqüents visites que té al llarg de l’any. A l’hora aquest espai accessori, havia de funcionar com a estudi i oficina durant el temps en que no hi ha hostes a la casa. Es per aquest motiu que l’espai es configura en dos àmbits ben diferenciats que poden arribar a funcionar de forma totalment independent.


FOTOS DE L’ESTAT ORIGINAL DEL LOCAL:


Al nostre blog podeu seguir el procés de posada en obra del projecte:

Part I: Fem neteja

Part II: Avaluant l’estructura

Part III: Estructura completada

Part IV: Configurant l’espai

Reforma integral d'un Loft a Barcelona

Localització

Poble Sec, Barcelona

Projecte

Octubre 2014 a Març 2015

Obra

Juny 2015 a Abril 2016

Equip

Laia Guardiola Raventós
David Benito Cortázar

Fotografies

David Benito Cortázar

Contractistes

Bledeco Decoració S.L.
Concret-Art

enjoyed it? Share it

Facebook

Twitter

Google+

Pinterest