Loading... Loading...

Habitatge M11

Reforma integral d'un pis a l'eixample

El punt de partida del projecte de reforma d’aquest pis de l’Eixample de Barcelona, era un habitatge reformat cap als anys 80 amb dubtòs criteri. Aparentment, aquesta reforma havia erradicat tots els elements originals i distintius de l’espai, però després d’una actuació de neteja, vam poder veure que es conservaven elements que podrien dotar de caràcter a la futura reforma, com les peces de paviment hidràulic, i els elements estructurals de l’edifici: les parets de fabrica de maó, i el forjat amb bigues de fusta.

Conceptualment, l’espai es despulla posant en valor els materials que configuren l’estructura de l’edifici. Les peces de paviment hidràulic que s’han pogut recuperar es disposen com a catifes que jerarquitzen els espais, i els donen calidesa.  En canvi, el tractament per als elements que defineixen la nova actuació es treballen en colors clars i superfícies netes i llises, en clar contrast amb allò preexistent que preserva la seva materialitat i pren el protagonisme.

La distribució existent no s’ajustava en absolut a les necessitats dels nous propietaris del pis, ni tampoc complia els criteris bàsics de salubritat – habitacions sense ventilació i la cambra higiènica oberta a la sala d’estar.

Per aquest motiu es va plantejar un canvi radical respecte a la distribució existent que capgirava les zones de dia i nit de l’habitatge. El projecte, genera una sala diàfana en forma de L en contacte amb el carrer. En ella s’hi disposen una cuina-office oberta, el menjador, i l’espai d’estar. A la part que dóna a l’interior d’illa hi trobem les dues habitacions, amb els respectius banys. Són habitacions generoses i amb una alta lluminositat donada la seva orientació sud-oest.


FOTOGRAFIES DE L’ESTAT ORIGINAL:

 


Al nostre blog podreu seguir el procés d’execució de l’obra:

Obra M11 – Part I: Primeres Decisions

Obra M11 – Part II: Despullant l’espai

Obra M11 – Part III: Refent el Puzzle


El punto de partida del proyecto de reforma de este piso del Eixample de Barcelona era una vivienda reformada sobre los años 80 con un criterio discutible. Aparentemente esta reforma había erradicado todos los elementos originales y distintivos del espacio, pero tras una operación de deconstrucción, pudimos ver que se conservaban elementos que podrían dotar de carácter a la futura reforma , como las piezas de pavimento hidráulico, y los elementos estructurales del edificio: las paredes de fábrica de ladrillo y el forjado de vigas de madera.

Conceptualmente el espacio se desnuda poniendo en valor los materiales que configuran la estructura del edificio. Las piezas de pavimento hidráulico que se han podido recuperar se disponen como alfombras que jerarquizan los espacios y les confieren calidez. En cambio, el tratamiento de los elementos que definen la nueva actuación se trabajan en colores claros y superficies limpias y lisas, en claro contraste con aquello pre-existente que preserva su materialidad y toma el protagonismo.

La distribución existente no se ajustaba en  absoluto a las necesidades de los nuevos propietarios del piso, ni tampoco cumplía los criterios básicos de salubridad – habitaciones sin ventilación, y el cuarto de baño abriéndose a la sala de estar.

Por este motivo se planteó un cambio radical respecto a la distribución existente, que invertía la posición de las zonas de día y noche de la vivienda. El proyecto genera una sala diáfana en forma de L en contacto con la calle. En ella se sitúan una cocina-office abierta, el comedor, y el espacio de estar. En la parte que da al interior de manzana encontramos las dos habitaciones con sus respectivos baños. Son habitaciones generosas y con una alta luminosidad dada su orientación sur-oeste


In this flat situated in Barcelona’s Eixample, our starting point was an unfortunate period renovation from the 1980s.

At first glance, it seemed like the ’80s had erased all the original and distinctive elements of the space, which dates to 1875. But after some light “cleaning”, we uncovered some of the original elements, and realized they could be the soul for the new space. These elements were traditional Catalan hydraulic cement tiles, and exposed structural elements of the building, including exposed brick walls and the wooden beamed ceilings.

Our concept was to strip down the space in order to enhance the building’s original structural materials. We created “carpets” from the undamaged hydraulic cement tiles that organize the distinct spaces, and make them more cozy. In contrast, the elements belonging to the new works were treated in light colors applied over clean and plain surfaces. This created a clear contrast to what was in the space before us, and gives protagonism back to the original elements.

The preexisting layout did not at all suit the new owners requirements. It also betrayed common standards of decency, including a bedroom with no windows, and a bathroom that directly opened onto the living room.

Because of these challenges, we had to totally change the layout, flipping completely the placement of the daytime and nighttime areas. This led us to consider an open L-shaped room facing the street for the living space, encompassing an open office-kitchen, a dining table, and living room. On the other side of the apartment, facing the inner courtyard of Barcelona’s famous Eixample blocks, we placed two bedrooms with en suite bathrooms. They are generous rooms with quite a lot of light coming from a south-west orientation.

Habitatge M11

Ubicació

Eixample de Barcelona

Projecte

Març'15 a Juny'15

Obra (Fase 1)

Juny'15 a Juliol'15

Obra (Fase 2)

Octubre'15 a Gener'16

Fotografies

David Benito Cortázar

enjoyed it? Share it

Facebook

Twitter

Google+

Pinterest