Loading... Loading...

Habitatge SF18

Rehabilitació integral d'un pis a l'Eixample de Barcelona

L’espai interior de partida era un pis arquetípic de l’eixample de Barcelona, en el que es conservaven intactes la distribució – consistent en una concatenació de petites estances -, i els seus elements constructius característics – paviments hidràulics, sostres amb motllures centrals i perimetrals, fusteries de fusta de pi amb artesonats, i una alçada lliure interior de 350cm – a més d’algun element singular, com una llar de foc mural.

Els objectius principals de la reforma eren els següents:

  • Posar en valor els elements definitoris del propi pis, per tal de conservar la essència de l’espai. Voliem que seguís sent possible associar l’espai interior al tipus d’edifici on es troba.
  • Modificar la distribució interior, de forma que la llum natural arribés a totes les estances del pis. La distribució original donava lloc a diverses habitacions fosques a la part central de l’espai.

La proposta de distribució per al pis, gira al voltant de la implantació d’un gran espai d’estar a la part interior de l’edifici. En ell hi trobem la zona de menjador, d’estar i de lectura, que s’articulen de forma diàfana al llarg d’una gran llibreria. La cuina té relació visual amb l’espai de menjador mitjançant unes finestres en guillotina que els comuniquen. En paral·lel al gran espai de dia, trobem la habitació principal que consta d’un dormitori, un vestidor i un bany. A la part en contacte amb el carrer es van conservar dues habitacions existents, en les que s’hi ubica un estudi i un segon dormitori.

Als espais on hi havia els paviments hidràulics originals de major qualitat, es va conservar. A la resta dels espais on era necessari un nou paviment es va optar per instal·lar un parquet tipus chevron de roure envellit. En el bany principal i la cuina, el paviment i les parets es van revestir amb peces la sèrie Azulej, dissenyada per Patricia Urquiola per Mutina, unes rajoles de gres porcellanic que fan una reinterpretació i actualització del llenguatge dels paviments hidràulics tradicionals. Es van conservar les altures de sostres originals, i en els casos en que va ser necessari, es van reproduir els falsos sostres originals adoptant el llenguatge de les motllures i els rossetons. La gamma cromàtica escollida per a les parets busca generar un ambient acollidor i confortable, a la vegada que modern i atemporal. El mobiliari del pis és d’estil modern, propi dels anys 50, amb influències d’estil nòrdic. Es conjunten peces contemporanies amb cadires dels Eames i mobles vintage d’herència familiar.

IMATGES DE L’ESTAT ORIGINAL DE L’HABITATGE ABANS DE LA REFORMA

 


El espacio interior existente era un piso arquetípico del Eixample de Barcelona, en el que se conservaban intactas la distribución – consistente en una concatenación de pequeñas estancias -, y sus elementos constructivos característicos – pavimentos hidráulicos, techos con molduras centrales y perimetrales, carpinterías de madera de pino con artesonados, y una altura libre interior de 350cm, además de algún elemento singular como la chimenea mural. Los objetivos principales de la reforma eran los siguientes:

  • Poner en valor los elementos definitorios del propio piso, para conservar la esencia del espacio. Queríamos que siguiera siendo posible asociar el espacio interior al tipo de edificio en el que se encuentra.
  • Modificar la distribución interior, de forma que la luz natural llegase a todas las estancias del piso. La distribución original daba lugar a varias habitaciones oscuras en la parte central del espacio

La propuesta de distribución para el piso, gira alrededor de la implantación de un gran espacio de estar en la parte interior del edificio. En el encontramos la zona de comedor, de estar y de lectura, que se articulan de forma diáfana a lo largo de una gran librería. La cocina tiene relación visual con el espacio de comedor mediante unas ventanas de guillotina que los comunican. En paralelo al gran espacio de día, encontramos la habitación principal, que consta de un dormitorio, un vestidor, y un baño. En la zona del piso en contacto con la calle se conservaron dos habitaciones existentes, en las que se ubica un estudio y un segundo dormitorio.

En los espacios donde se encontraban los pavimentos hidráulicos de mayor calidad, se han conservado. En la resta de los espacios, donde era necesario un nuevo pavimento, se optó por instalar un parquet tipo chevron, de roble envejecido. En el baño principal y en la cocina, el pavimento y las paredes se revistieron con piezas de la serie Azulej, diseñadas por Patricia Urquiola para Mutina. Se trata de baldosas de gres porcelánico que reinterpretan y actualizan el lenguaje de los pavimentos hidráulicos tradicionales. Se conservaron las alturas de techo originales, y en los casos en que fue necesario, se reprodujeron los falsos techos existentes, adoptando el lenguaje de las molduras y los rosetones. La gamma cromática escogida para las paredes busca generar un ambiente acogedor y confortable a la vez que moderno y atemporal. El mobiliario del piso es de estilo moderno, propio de los años 50, con influencias de estilo nórdico. Se conjuntan piezas contemporáneas con sillas de los Eames y muebles vintage de herencia familiar.


The existing interior space was an archetype of a Barcelona’s Eixample flat. Space configuration – based on small rooms concatenation – and its characteristic constructive elements – such as the hydraulic flooring, high ceilings with moldings, old wooden windows and doors, a free height of 350cm, or some singular elements like a wall fireplace – remained intact. The main goals for the project were the following:

  • To enhance the defining elements of the flat, to preserve the essence of the existing space. We wanted to be be possible to relate the interior space we designed to the kind of building where it is placed.
  • To change the space configuration, to let the light arrive to every room in the flat. Te original configuration had too many dark rooms in the inner part of the building.

The configuration proposal for the flat, is developed around a main living space in the furthest part from the street. There, we find the dining area, the living and a reading area related to a large library that accompanies these spaces without walls. The kitchen is visually related to this space through a guillotine window. Parallel to this day zone we find the main room, that includes a dormitory, a dressing room and a bathroom. In contact with the street, two existing rooms were conserved as they were. In them we find a secondary dormitory, and a study room.

In the spaces where were the most quality floorings, they were preserved. In the other spaces, where it was mandatory to put a new pavement, we installed an old oak chevron parquet. In the main bathroom and the kitchen, floor and some walls were covered with tiles from the Azulej series designed by Patricia Urquiola for Mutina. They are porcelain stoneware pieces that review the old hydraulic tiles that we had on the original flat. The height in the flat was conserved, and when necessary, the new ceilings adopted the language of the moldings in the edges and in the central parts. The colour palette chosen for the walls looks for create a cosy and comfortable ambience, with the use of modern and atemporal colours. The furniture used is modern style, belonging to the american 1950s trends, with a touch of nordic design. Contemporary pieces are mixed with chairs designed by the Eames, and some other furniture inherited from the family.

Reforma d’un habitatge a l’Eixample.

Localització

Plaça Sagrada Família, Barcelona

Projecte

Setembre - Desembre 2012

Obra

Gener - Juny 2013

FOTOGRAFIES

David Benito Cortázar

enjoyed it? Share it

Facebook

Twitter

Google+

Pinterest